Slovenska povijesna odluka: Svatko ima pravo na pitku vodu, voda nije roba za korporacije

voda

Iz Slovenije dolazi dobra vijest: zastupnici slovenskog parlamenta su dvotrećinskom većinom izglasali promjenu ustava kojem je građanima zajamčeno pravo na pitku vodu kao javno dobro.

– Slovenska voda je zdrava i pitka, izvori i zalihe vode su veliki, što je važno budući da to postaje sve dragocjeniji prirodni resurs. Njena će zaštita u ustavu onemogućiti eventualne pritiske za komercijalizaciju vodoopskrbe kojima bi zemlja mogla biti izložena od stranih država ili multinacionalnih kompanija. Naša je poruka da želimo da nam djeca i unuci žive i čistom okolišu i piju zdravu slovensku vodu koja će ostati naša – kazao je nakon svojevrsne povijesne odluke Slovenaca njihov premijer Miro Cerar.

Indijanac ili premijer?

Njegove riječi bi se prije mogli pripisati nekom sjevernoameričkom domorocu ili ekološkoj aktivistkinji, a u Hrvatskoj bi ga kolege političari nakon ovakve izjave proglasili čudnim, da ne spominjemo neku drugu riječ.
Ipak, nije išlo sve teklo glatko: glasalo je 64 zastupnika, troje više od potrebne minimalne većine, a dio oporbe izjavio je kako je sve predstava za javnost i da parlament ima i važnijih stvari za odlučivanje.
Ustavnom članku o zaštiti vode, za koju se navodi da je javno dobro kojim će upravljati država preko lokalnih zajednica, sada se dodaje da svatko ima pravo na pitku vodu, da svim resursima vode upravlja država, te da izvori vode nisu roba podložna tržištu nego namijenjeni održivoj vodoopskrbi i domaćinstvima.
Pravo građana na pitku zdravu vodu od sada osigurava država, i to na neprofitnoj osnovi preko lokalnih zajednica i ovlaštenih komunalnih službi, ističe se u vijesti koja nije bila zanimljiva većini naših medija.
No zato je zanimljiva Velikoj Britaniji i  The Guardianu (vidi poveznicu).
– Slovenska voda ima vrlo dobre kvalitete, a zbog svoje vrijednosti, u budućnosti će sigurno biti meta stranih zemalja i apetitima međunarodnih korporacija. Kao što će postupno postati više vrijedna roba u budućnosti, pritisak nad njim će se povećati, a mi ne smijemo popustiti – prenosi The Guardian riječi M. Cerara.

‘Dajte vodu i Romima’

No u istom mediju nisu propustili usput dati i packu Slovencima – Amnesty International je izjavio kako Slovenija mora osigurati novi zakon koji će se također primijeniti na 10 do 12 tisuća Roma žive u toj zemlji, a kojima je ‘uskraćena čak i minimalna razine pristupa vodi i sanitarijama’.
Inače, još prije dvije godine je bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek predložila da se u ustav unese pravo svih građana na pitku vodu, čime želi spriječiti moguće prepuštanje upravljanja vodocrpilištima stranim privatnim koncesionarima.
Ustavom zajamčeno pravo na pitku vodu pod jednakim uvjetima onemogućilo bi privatizaciju vode kao osnovnog javnog dobra, navela je tada Stranka Alenke Bratušek (SAB).
Usput, Hrvatska je peta zemlja Europe po količini vodnih bogatstava.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.