Platiš pregled – proriču ti budućnost

Kako radim u ugostiteljstvu, obaveza mi je svakih 6 mjeseci sanitarnom knjižicom ovjeriti da nisam kliconoša, a svakih godinu dana obaviti sanitarni pregled, koji se naravno dodatno i plaća.
I nije jedinstven u cijeloj Hrvatskoj.
Ja sam ga dosada obavljao u Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu i Novalji.
I izgleda da je Međimurje najopasniji kraj za nekakvu zarazu.
Jer jedino u Čakovcu, osim stolice (ne one drvene ili metalne, da ne bude zabune) morate donijeti i stakalce.
A na tom stakalcu nalijepljen selotejp koji ste prije toga prislonili na čmar (to je ona rupa straga), iako čujem da neki prislanjaju i stakalce pa se ponekad i povrijede.
Valjda je zbog toga u Čakovcu sanitarni pregled i najskuplji.

No i ovaj puta sam taj pregled obavio u Varaždinu.
Nakon što predate stolicu, za tjedan dana dođete na pregled, kao što sam danas došao ja.
I upoznajem medicinsku sestru koja proriče budućnost!
Ona je odmah u sanitarnu knjižicu upisala da ne izlučujem opasne tvari (što je znala iz analize stolice), ali i da ne bolujem od nikakvih opasnih prijenosnih bolesti i ispunjavam uvjete za svoje radno mjesto.
I sad treba otići kod ovlaštene liječnice da to potvrdi.
Iako postoji ambulanta za te preglede sa pristojnom, prostranom čekaonicom, pregled se obavlja u drugoj ambulanti u uskom hodniku gdje nema stolica za pacijente. Uskoro shvaćam i zašto nema stolica. Naime, došao čovjek u invalidskim kolicima, pa smo se svi pribili uz zid s jedne strane hodnika da on može proći s kolicima, a čak se uspio tamo dalje i okrenuti. I sad zamislite da smo sjedili na stolicama, čovjek ne bi mogao proći s kolicima.
Tu su ovi u varaždinskoj bolnici pokazali koliko su mudro mislili unaprijed i nisu stavili stolice u hodnik.
Konačno dođem na red.
Evo transkript cijelog razgovora između mene i liječnice:

Ja: Dobar dan!
Liječnica: Dobar dan!
Bolujete li od nečega?
Ja: Ne! (Iako imam ja tako nekih bolesti, ali sam zaključujem da one ne spadaju u grupu onih koje bu nju mogle zanimati.)
Liječnica: potpis u sanitarnu knjižicu i pozdrav Doviđenja.

I to je taj famozni pregled koji je moj poslodavac platio i koji gostima garantira da je moje zdravlje pouzdano za njih.
I sve to je ona medicinska sestra znala unaprijed kad je odmah zaokružila potrebne rubrike, liječnica je samo stavila potpis.
I onda neka mi netko dokaže da taj pregled nije nepotreban, da nije dovoljna samo analiza stolice.
No da budemo iskreni do kraja, u Čakovcu znaju pregledati grlo, pogledati kakva vam je koža na rukama, leđima, prsima, a ponekad čak i postaviti neka potpitanja. No u Čakovcu su zato, kao što sam već rekao skuplji.
Zato valjda nema jedinstvenih uputa za cijelu Hrvatsku što sanitarni pregled mora sadržavati, pa neke bolnice mogu onda raditi akcije i davati popuste.
Glavno da se puni kasa!

Sanitarna knjižica

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.