Međimurci kao izvrsni govornici – „Studentska govornica“ u Čakovcu

U Čakovcu se po prvi put održala „Studentska govornica“, stručno usavršavanje u govornoj izvrsnosti za međimurske studente u sklopu projekta INGI (Inkubator govorne izvrsnosti).

Studentska govornica se održala u četvrtak i petak, 27. i 28. listopada 2016. godine u prostorima Međimurskoga veleučilišta u Čakovcu, a bila je namijenjena studentima koji studiraju u Međimurju ili su studenti iz Međimurja. Studentsku govornicu organizirali su IN-DEA (pod projektom INGI), Međimursko veleučilište u Čakovcu (Odsjek Čakovec) uz potporu Međimurske županije i Grada Čakovca. Za odličan ugođaj, okrepu za duh i tijelo pobrinuli su se sponzori – Inner Wheel klub Čakovec, Punaphoto Čakovec, Mesnice Kiš i pekarna Junior.

Studentska govornica
Stručno usavršavanje u govornoj izvrsnosti planira se organizirati dva puta godišnje na tri različite razine/programa: za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole (TEEN govornica), srednje škole (Školska govornica) i za studente (Studentska govornica) s kojim je ovaj projekt i počeo.
Govorno usavršavanje vodile su govorne trenerice Ines Carović i Tena Žganec, dok u timu još surađuju Davor Stanković i Jelena Vlašić Duić. Kroz intenzivni dvodnevni trening, koji se održao na MEV-u u Čakovcu, svi su polaznici imali priliku kroz radionice i vježbe ojačati svoje govorničko samopouzdanje i naučiti govoriti s lakoćom.

Studentska govornica
Razlozi zbog kojih je ovakvo usavršavanje krenulo u Međimurju je nesrazmjer vrhunske stručnosti Međimuraca u različitim poljima s jedne strane i nedovoljne asertivnosti i samopromocije (ponajprije u govornoj komunikaciji) s druge strane.
Studenti su nas jednostavno oduševili! Potvrdilo se da su vrijedni i marljivi, ali su pokazali da se uz strukturu i trening na svemu može raditi i postati izvrstan! Definitivno su srušili mit o kajkavcima koji nemaju ili ne znaju što reći i da ne postoji mentalitet ili urođen „smisao“ ili „talent“ za govor jer se govor može naučiti i istrenirati. Da bi samima sebi srušili taj mit i osnažili prodornost govorničkim i komunikacijskim vještinama, treba krenuti od mladih koji će mijenjati i sebe i okolinu.

Studentska govornica
Na otvaranju „Studentske govornice“ studente su došli pozdraviti i podržati stručnjaci koji su i dosad u svome radu pokazali da im je izvrsnost mladih vodeća vizija i misija: župan Matija Posavec, pročelnik Upravnoga odjela za društvene, protokolarne i europske poslove David Vugrinec te domaćini prodekan za razvoj mr. sc. Željko Knok te prodekanica dr. sc. Tamara Turza Bogdan (Učiteljski fakultet, Odsjek u Čakovcu).

Studentska govornica

Studenti su radili na svom glasu i izgovoru na praktičnim, individualiziranim treninzima, morali su puno govoriti i gledati (i slušati) sebe na snimkama, dobili su upute o svom glasu, neverbalnim znakovima i sudjelovali u pripremljenim pregovorima u timu, održali prigodni govor zahvale.
Ono što se pokazalo kao najteže studentima su strah i trema od nastupa pred nepoznatom publikom ili kamerom – a to su naučili da se najbolje može smanjiti dobrom pripremom i vježbama koje smo prošli te standardan izgovor na kojem treba nastaviti raditi. Zatvorenost i neasertivnost je vidljiva i držanju i u neverbalnim znakovima te u glasu te smo na tome intenzivno radili da bi u sljedećim govornim situacijama govorno izražavanje bilo puno lakše.

 

Studentska govornica
Svi su na kraju dvodnevnoga treninga trebali održati govor u kojem se zalažu za nešto što je njima osobno važno i pokazati svoje govorničko umijeće na govornoj olimpijadi – Govornijadi. Govorničku medalju je osvojila Sofija Marić, studentica 5. godine Učiteljskog fakulteta (Odsjek Čakovec), a svim su polaznicima uručene potvrdnice o sudjelovanju.

Studentska govornica

Na zatvaranju je studentima čestitala i ohrabrila ih u budućim govornim izazovima i dekanica MEV-a u Čakovcu dr. sc. Nevenka Breslauer koja je dala sve od sebe da se u dva dana studenti i treneri osjećaju ugodno i dobrodošlo.

Studentska govornica

fotografije: Punaphoto Čakovec

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.