14. studeni – Svjetski dan šećerne bolesti

dijabetes
U svijetu danas živi više od 250 milijuna osoba sa šećernom bolešću.
Bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv ove bolesti, tijekom sljedećih20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna.
Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2016. je promicanje važnosti pregleda kako bi se osiguralo rano otkrivanje dijabetesa tipa 2 i liječenje osoba kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija.

Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus), poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas), koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život.

Znaci šećerne bolesti su:

  • često mokrenje (poliurija)
  • umor
  • slabost
  • žeđ
  • mršavljenje

Tipovi šećerne bolesti:
Najrasprostranjeniji su Tip 1 i Tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica.

Prema podacima registra CroDiab, u Republici Hrvatskoj je 2015. g. bilo više od 260.000 odraslih osoba sa šećernom bolešću, no uz procjene da i do 40 % bolesnika nije otkriveno, ukupan broj oboljelih procjenjuje se na više od 400.000. Najčešći je oblik bolesti tip 2 dijabetesa od kojeg boluje 90-92 % osoba sa šećernom bolešću, dok je bolesnika s tipom 1 bolesti 7-8 %. Bolesnici kojima je bolest dijagnosticirana najčešće ne dosižu ciljeve liječenja, što predstavlja veliki rizik za daljnji razvoj kroničnih komplikacija bolesti. Kvaliteta života kod bolesnika sa šećernom bolešću je smanjena, naročito nakon razvoja kroničnih komplikacija bolesti, a očekivano trajanje života je i do 10 i više godina kraće, ovisno o tipu bolesti, dobi u kojoj je bolest dijagnosticirana, regulaciji i genetskoj predispoziciji pojedinca. Šećerna se bolest također nalazi na sedmom mjestu ljestvice vodećih uzroka smrti u Republici Hrvatskoj 2014. godine, s 2,62 % udjela u ukupnoj smrtnosti i s prisutnim trendom porasta posljednjih desetljeća.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.