Ni Hrvati neće pokoriti Međimurje!

Skup potpore zaštiti hrvatske puške popijevke od HDS-a i ZAMP-a

Danas u 10 zati na glavnom čakovečkom trgu započelo je okupljanje skupa potpore zaštiti hrvatske pučke popijevke od HDS-a i ZAMP-a.

okupljanje

Organizatori, KUD Mihovljan i ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu, poveli su povorku na Franjevački trg gdje je iznesena glavna poruke skupa, a to je ukidanje harača od strane ZAMP-a na izvođenje pučkih popijevki.

skup

Ivan Pranjić, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, ustvrdio je da nikad nijedan režim nije branio ni zatirao pučko pjevanje, a sad u slobodnoj Hrvatskoj to rade HDS i ZAMP. Podsjetio je da su upravo na ovom mjestu prije 98 godina deset tisuća Međimuraca aklamacijom prihvatili odvajanje od Mađarske i priključenje Hrvatskoj, da bi sada ta Hrvatska svojim nelogičnim porezom zatirala međimursku popevku.
Jer svi KUD-ovi, za svako pjevanje međimurske popevke, moraju ZAMP-u platiti to što su narodu pjevali pjesmu koje je vlasnik sam narod.
Ne traži se ukidanje zakona, već promjena kojom bi svoja vlastita autorska prava preko ZAMP-a mogli naplaćivati članovi HDS-a, a ne da sad HDS naplaćuje izvođenje pjesama kojima se ne zna autor, već su one narodne, pa time sav novac ostaje HDS-u.

Predrag Kočila u svom istupu i u svom stilu slikovito je rekao kako Međimurje nisu pokorili ni Turci ni Mađari pa neće ni Hrvati, misleći pri tome kako nikakvi nameti i porezi neće zatrti međimursku popevku.

Ivan Pranjić i Predrag Kočila
Ivan Pranjić i Predrag Kočila

Iako skup nije bio politički, nemoguće je bilo u povorci ne zamijetiti grupu respektabilnih članova HDZ-a.
Iako skup nije bio politički, nemoguće je bilo ne zamijetiti da na skupu nema članova iz bivše stranke autora nakaradnog zakona Ive Josipovića.
Iako su bili pozvani i saborski zastupnici nemoguće je bilo ne zamijetiti da nije bilo ni jednoga, pa čak ni onoga koji je ulaskom u Sabor vikao da će se sada konačno čuti glas Međimuraca. A nije bilo ni gradonačelnika.
No odaziv na potpisivanje peticije za promjenu spornog zakona je bio ogroman.
Odazvao se narod. Odazvali su se inače skromni i povučeni Međimurci koji se ne bi šteli nikome zameriti.
A odaziv naroda se računa!

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.