Najkorumpiranije zemlje razvijenog svijeta

korupcija

SVJETSKI ekonomski forum objavio je i ove godine, u sklopu Globalnog izvješća o konkurentnosti, takozvani “indeks korupcije”.

Na temelju odgovora na tri pitanja koja su se postavljala ispitanicima <a href=”http://uk.businessinsider.com/wef-corruption-index-the-most-corrupt-countries-in-the-oecd-2016-9/#11-slovenia-1″ target=_blank”>Business Insider je složio listu 10 najkorumpiranijih zemalja razvijenog svijeta.

Pitanja koja su se postavljala ispitanicima bila su:

  1. U vašoj zemlji, koliko je uobičajena ilegalne diverzija javnih sredstava pojedinim kompanijama, osobama ili grupama?

  2. Kako bi ocijenili etičke standarde političara u svojoj zemlji?

  3. Koliko je uobičajeno da tvrtke u vašoj zemlji primaju nedokumentirane isplate ili mito?

Business Insider detaljno je proučio Globalno izvješće o konkurentnosti te složio popis najkorumpiranijih zemalja razvijenog svijeta (članica OECD-a). Valja napomenuti da Hrvatska, budući da nije članica OECD-a, nije uključena u listu Business Insidera.

U nastavku donosimo listu zemalja (od najmanje korumpiranih do najkorumpiranijih):

  1. Slovenija (indeks 3.7)

  2. Poljska (indeks 3.7)

  3. Južna Koreja (indeks 3.5)

  4. Latvija (indeks 3.5)

  5. Španjolska (indeks 3.4)

  6. Češka (indeks 3.3)

  7. Grčka (indeks 3.2)

  8. Mađarska (indeks 3.1)

  9. Italija (indeks 3.1)

  10. Slovačka (indeks 2.7)

  11. Meksiko (indeks 2.5)

Hrvatska na 74. mjestu po konkurentnosti

Podsjetimo, Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, objavilo je najnovije rezultate “Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2016.-2017.”. U ovogodišnjem Izvješću Hrvatska se nalazi na 74. mjestu među 138 gospodarstva svijeta.

Ovogodišnji pomak na ljestvici dogodio se zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima odnosno povećanju izvoza, BDP-a i smanjenju deficita. I nadalje jasno su vidljiva područja u kojima su potrebne intenzivnije reforme, pogotovo razvoju financijskog tržišta gdje je i ove godine uočen pad za 7 mjesta i inovativnosti gdje smo pali za 11 mjesta, navodi se u priopćenju Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Ovogodišnji rezultati Hrvatske pokazuju poboljšanje ocjene faktora makroekonomskog okruženja (84.), visokog obrazovanja i treninga (49.), efikasnosti tržišta rada (100.), efikasnosti tržišta roba (95.) i poslovne sofisticiranosti (80.) te stagniranje u područjima institucija (89.), infrastrukture (46.), zdravstva i osnovnog obrazovanja (66.), tehnološke spremnosti (47.) i veličine tržišta (78.).

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.