Mladi novinari izborili svoje pravo – predsjednica mora odgovoriti

KGK

Portal srednja.hr još je sredinom ožujka Uredu predsjednice postavio pet vrlo jednostavnih i konkretnih pitanja vezanih za politike mladih. S obzirom da odgovor još nisu dobili, a po zakonu su morali, Povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela je odluku kako Predsjednica mora u roku od 15 dana odgovoriti na njihova pitanja o politikama mladih, ali i kako mora na lako pretraživi način objaviti financijski plan i izvještaj.

Pitanja na koje Grabar-Kitarović mora odgovoriti su:

1. Tko je povjerenik/savjetnik za mlade u uredu Predsjednice?

2. Koje ste predstavnike mladih primili od početka mandata i kakvu konkretnu suradnju ste dogovorili?

3. Koje ste konkretne korake pokrenuli za zaustavljanje odlaska mladih iz Hrvatske?

4. Koji je vaš plan za idućih godinu dana za mlade i zaustavljanje njihovog odlaska?

5. U predizbornoj kampanji najavili ste osnivanje posebnog savjeta za mlade – U kojoj fazi je taj projekt?

Mandat je obećala posvetiti mladima

Naime još od listopada prošle godine, kada je poziciju napustio Tomislav Madžar, u predsjedničinom uredu nema Povjerenika za mlade i sport. Kako piše srednja.hr, Madžar se i dalje pojavljuje na događanjima uz Predsjednicu ili je njezin posebni izaslanik na raznim događajima, a preko službenih web stranica nije poznato u kojoj funkciji.

Osim toga, predsjednica je za vrijeme kampanje poseban naglasak stavljala na mlade i njihove probleme. ”Moj će mandat posebice biti posvećen mladima. Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas – oni su obrazovani, željni uspjeha i neopterećeni prošlošću. Vidim ih kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva,” rekla je u inauguracijskom govoru.

‘Informacije su lako dostupne na webu’

No, iz predsjedničina ureda na nabrojanih pet pitanja gotovo osam mjeseci nisu uspjeli konkretno odgovoriti. Novinarima portala srednja.hr rečeno je da su sve informacije lako dostupne putem stranice predsjednica.hr, što baš i nije bio slučaj. Na inzistiranje novinara da dobiju konkretan i točan odgovor, odgovoreno im je nizom linkova koji opet nisu sadržavali odgovore.

Nakon šest mjeseci očitovala se i Povjerenica za informiranje, neovisno tijelo za zaštitu prava na pristup informacijama. Donijela je odluku prema kojoj u zakonskom roku od 15 dana na stranicama predsjednica.hr na lako pretraživi način moraju objaviti financijski plan i izvještaj. Isto tako, moraju objaviti kontakt podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica te njihov godišnji plan rada.

O važnosti brige za mlade, inače, predsjednica često piše na društvenim mrežama:

KGK o mladima

KGK o mladima

KGK o političarima

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.