Dok ih smrt ne pregazi

Zadnjih dva tjedna učestale su prometne nesreće, na žalost i sa dosta poginulih.
I opet se kuka za tatinim sinovima koji su poginuli, a ja ću i opet biti bolno iskren: bolje oni nego nevine duše koje su se pravilnim kretanjem u prometu našle na krivom mjestu u krivo vrijeme gdje neki idiot pokazuje glupači koja sedi kraj njega u autu kako on može brzo voziti, preticati, ulijetati u škare i smijati se kako dovode druge u opasnost.
A ako slučajno ne poginu oni nego te nevine duše, naše sudstvo će uvažiti njihovu izjavu “Žao nam je!” jer su su dobri s njihovim starcima i dati im neke žalosno smiješne uvjetne kazne.

No očito su se oni naučili od nekoga takvome ponašanju.
Od svojih u društvu cijenjenih i uglednih roditelja.
To su oni koji ne plaćaju parkiranje iako svojim parkiranjem zauzmu dva parkirališna mjesta.
To su oni kojima je mobitel non stop u ruci dok voze.
To su oni koji i u prometu misle da su iznad obične raje i da za njih ne vrijede prometna pravila i imaju svugdje prednost.
Pa onda nema ni potrebe da koriste žmigavac.
Nevjerojatno je koliko puta sam se zadnjih par dana vozio iza nekog tog uglednika i njegove limuzine i on odjednom skrene bez usporavanja, bez žmigavaca. Ajde razumijem one koji nisu mogli uključiti žmigavac jer su držali mobitel u ruci, ali zašto ga nije uključio onaj koji nije telefonirao?
Zato jer je kopao nos.
Ili je jednostavno lijen pomaknutu ruku, prst sa volana da uključi žmigavac.
Jer on ne mora.
I zato, badave bi bilo i da na vozačkom ispitu bude pitanje čemu služi žmigavac, gdje se nalazi žmigavac, kako se uključuje žmigavac, kad se koristi žmigavac, koji žmigavac se treba uključiti, jer je to nefunkcionalna stvar. Služi samo za estetski izgled limenog ljubimca.

Dragi vozači, razmislite isto tako kome činite uslugu kad blendate automobilima u naseljenom mjestu koji vam dolaze u susret prebrzo i dajete im do znanja da je na cesti policijska patrola.
Možda se upravo nekoga osudili na smrt jer ste spriječili da neki manijak za volanom bude kažnjen zbog prebrze vožnje.
A što se tiče kazni zbog prometnih prekršaja, nije li vrijeme i da se one mijenjaju.
Da prestanu biti samo izvor punjenja državnog proračuna, već efikasna sredstva za sigurnost u prometu i odstranjivanje iz prometa onih koji ugrožavaju živote svojim ponašanjem. Jednakovrijedna za sve društvene staleže.
Tim uglednicima nije teško platiti te kazne. Platit će oni sve i svakoga koga treba da mogu nastaviti dalje svojim stilom.
Cilj treba biti sigurnost na cestama, ne punjenje proračuna. Ili rađenje usluge za protuslugu!

žmigavac

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.