Udruge optužuju: Pokroviteljstvo Predsjednice nad religijski određenim ginekološkim kongresom je skandalozno

Neformalna inicijativa civilnog društva smatra da bilo kakvo povezivanje vrha Katoličke crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu, s obzirom da Katolička crkva sustavno želi smanjiti opseg reproduktivnih prava žena

Kolinda Grabar Kitarović polaže zakletvu

Neformalna inicijativa civilnog društva skandaloznim u četvrtak je ocijenila visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović nad I. hrvatskim kongresom forenzične ginekologije i perinatologije, poručivši joj da je podržavajući jedan religijski određen skup koji nasrće na prava žena, zloupotrijebila svoje ovlasti, umjesto da štiti ustavne vrijednosti.

I. hrvatski kongres forenzične ginekologije i perinatologije s međunarodnim sudjelovanjem održat će se od 16. do 18. rujna u Topuskom, a organizatori su, među ostalima, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, Klinika za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice »Sveti Duh« u Zagrebu, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Hrvatska udruga bolničkih liječnika i drugi.

Uz visoko pokroviteljstvo zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića i predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, pokrovitelji kongresa su i sisački biskup mons. Vlado Košić, Hrvatska liječnička komora te Hrvatska komora primalja.

Inicijativa smatra da bilo kakvo povezivanje vrha Katoličke crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu, s obzirom da Katolička crkva sustavno želi smanjiti opseg reproduktivnih prava žena.

»Poručujemo javnosti, a primarno predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović da smatramo da je zloupotrijebila svoj položaj podržavajući jedan religijski određen skup koji nasrće na prava žena. Upravo je predsjednica osoba koja bi trebala štititi ustavne vrijednosti, stoga njezino pokroviteljstvo nad skupom smatramo skandaloznim«, kazala je na konferenciji za novinare Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

Ako je religijsko uvjerenje privatna stvar pojedinca, a u sekularnoj državi kakva, još uvijek određena Ustavom, Hrvatska jest, onda je, ustvrdila je Genov, doista upitno kako to jedno strukovno udruženje kao temelj svog djelovanja ima i ističe svoje religijsko uvjerenje.

Ženska mreža Hrvatske isticanje tog religijskog uvjerenja smatra prijetećom ženskim pravima i realizaciji svih onih usluga koje bi trebale biti zajamčene zakonom, a tokom godina se »sustavno i postepeno urušavaju«.

Članica upravnog odbora udruge Protagore Marijana Bijelić poručila je da je temeljna uloga demokratske države zaštita prava svih njezinih građana i građanki od posezanja svih onih koji ta prava ne priznaju i poštuju, uključujući i religijske institucije od kojih, ističe, većina njih ne priznaje čitave setove ljudskih prava, pogotovo ljudska prava žena.

»Jasno je da je ovaj osobiti spoj Katoličke crkve i njenih institucija s jedne strane i javnih i zdravstvenih institucija s druge strane usmjeren na podrivanje autonomne i sekularne znanosti koja ne bi bila podređena klerikalnim interesima i religijskim dogmama i koja bi iste dogme mogla odlučno kritizirati kad za to ima temelja. Jasno je i da je usmjeren na podrivanje sekularnog javnog zdravstva u službi građanki i građana u realizaciji njihovih prava bez obzira priznaje li Crkva ta prava ili ne«, ustvrdila je Bijelić.

Naglasila je da je dobar dio povijesti zapadnog civilizacijskog kruga obilježen klerikalnom crkvenom kontrolom znanja i samog sistema znanosti, postupcima kao što su cenzura i iskrivljavanje znanja, odnosno usklađivanje i kastriranje svih onih znanja koja su imala potencijal dovesti u pitanje crkveni nauk, a time i moć.

»Narušavanjem sekularnog karaktera znanosti, u ovom slučaju medicine, odnosno ginekologije, omogućujemo ponovno oživljavanje takvih praksi gdje bi medicinsko znanje bilo ideološki kontrolirano i iskrivljavano ili tendenciozno tumačeno«, upozorila je.

Kao osobiti problem Bijelić je istaknula to što jedna struka poput liječničke i same institucije ove države »umjesto da stanu na stranu zaštite prava pacijentica, staju na stranu institucije koja želi podrivati, likvidirati mnoga stečena i izborena prava» te smatra da su time »počinili čin veleizdaje onog što bi trebali raditi i onih za koje bi trebali raditi«.

Ginekologija Jasenka Grujić ustvrdila je da će stručno znanstveni dosezi ovog kongresa biti upitni s obzirom da je, kazala je, religijsko promišljanje omeđeno dogmama, sloboda kritičkog mišljenja onemogućena pa takvo promišljanje urušava znanstvene temelje medicine.

»Područje reproduktivne medicine, ginekologije i porodništva nije slučajno najizloženije klerikalizaciji. Religijsko vrednovanje žena i ploda u maternici na štetu žene derogira spolna i reproduktivna prava žena, u prvom redu temeljno reproduktivno pravo – pravo na odlučivanju o rađanju djece«, ustvrdila je Grujić.

Ocijenila je da su njezini kolege i kolegice ginekolozi »podilazeći crkvi i religijskoj mizoginiji« još jednom izdali povjerenje pacijentica te je najavila dolazak inicijative u Topusko kako bi stali u obranu ženskih reproduktivnih prava.

IZVOR: Novi list

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.