Ludbreg: ponovo oltar kao politička govornica

biskup Vlado Košić

Više desetaka tisuća vjernika iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva okupilo se u nedjelju u ludbreškom svetištu Predragocjene Krvi Kristove, gdje je u 11 sati počelo središnje misno slavlje, koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.

U Ludbregu je i novinarka Katarina Brečić, javlja N1,  koja je prenijela žustru propovijed biskupa Vlade Košića. “Mi vjernici nemamo svoju stranku, ali imamo načela da se brinemo za domovinu”, poručio je Košić okupljenim vjernicima, dodavši da se vjernici ne smiju odlučiti poduprijeti one koji omalovažavaju i njih i Crkvu.

Poslušajmo kandidate što govore o vjeronauku u školi i sjetimo se 2012. godine kad se nametao zdravstveni odgoj. Kako bi vjernik mogao glasati za one koji ne priznaju zločin nad svojim narodom? Na primjer, Alojzija Stepinca, rekao je Košić.

Dotaknuo se i Bleiburga. “Prije četiri godine, tadašnji Sabor ukinuo je pokroviteljstvo nad Bleiburgom. To je najveće stradanje našeg naroda. Prije godinu dana slali su specijalnu policiju na branitelje na Markovu trgu. Je li to normalno?”, upitao je Košić.

Obrazložio je vjernicima za koga ne glasati na predstojećim parlamentarnim izborima. “Zar treba glasati za one koji su donijeli Lex Perković? Katolik ne smije poduprijeti one koji su se rugali Hodu za život”, rekao je Košić, nabrojivši načela po kojima treba glasati, dok su ga iz prvog reda slušali političari, među kojima i premijer Tihomir Orešković i predsjednik prošlog saziva Sabora, Željko Reiner.

U jednom je trenutku jednoj ženi bilo dosta slušanja o politici dok traje misa, pa je protestirala. “Dosta politike, slušamo o Bogu”, zaderala se vjernica. Košić je odgovorio, usporedivši se sa Stepincem. “Neki me pitaju zašto se miješam u politiku. Što bi bilo da se blaženi Stepinac nije miješao u politiku?”, upitao je prisutne, od kojih je tek manji dio negodovao, dok mu je većina pljeskala.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.