Hrvatska jesen, bravo profesori!

U vrijeme ispitnih rokova i upisivanja u iduće akademske godine, dekan FFZG-a Vlatko Previšić je blokirao referadu, knjižnicu i dekanat. Tako je mislio onemogućiti studentima da blokiraju sjednicu Vijeća, koju su u konačnici prekinuli profesori

Filozofski fakultet

Nakon sinoćnjeg plenuma i zahtjeva da dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić podnese ostavku, studenti su planirali danas blokirati sjednicu Vijeća FFZG-a, koja je trebala početi u 11 sati.
Međutim, Previšić je postavio zaštitare po fakultetu koji onemogućavaju kretanje. Studenti ne mogu doći do referade, knjižnice i dekanata. Čak se i profesori legitimiraju ispred knjižnice i referade.

“Članovi Vijeća su pozvali policiju zbog zabrane kretanja prostorom fakulteta. Policija očito nije dobila dopuštenje za ulazak na fakultet. To mogu samo privatni zastitari”, stoji na Facebook stranici Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Sjednica je ipak započela u 11 sati, no prekinuta je pola sata kasnije jer je dio proofesora odbio sudjelovati zbog nasilnog izbacivanja studenata. Ovu su odluku svojih profesora studenti dočekali ovacijama.
Srušen je kvorum, nakon čga su profesori pročitali izjavu za javnost u auli fakulteta te ‘zaradili’ gromoglasan aplauz studenata.

Profesori koji su napustili sjednicu upozorili su kako Previšić ‘ispisuju najtamnije stranice u povijesti fakulteta’. Zatražili su da ukloni zaštitare jer ‘jedini njihov cilj je zastrašivanje studenata i nastavnika’.

“Ne mogu reći kako će Previšić postupiti i hoće li dati ostavku, ali njegovo ponašanje, sprečavanje kretanja studenata po Fakultetu je velika sramota. To u meni i svim članovima ovog fakulteta i Vijeća može izazvati samo stid što na čelu Fakulteta stoji takva osoba. Takvoj osobi ne preostaje ništa drugo osim da podnese ostavku. Ne treba pritom zapostaviit ni rektora Borasa, on je iznad dekana Previšića, očekujemo njegove sljedeće poteze”, izjavio je profesor Nenad Ivić.

Profesori upozoravaju kako je apsolutno nedopustivo da u vrijeme ispitnih rokova dekan zatvori knjižnicu i referadu.
Podsjetimo, na sinoćnjem plenumu studenti su zatražili da dekan Previšić podnese ostavku do 3. listopada ili da ga rektor Damir Boras smijeni. Ukoliko se to ne dogodi, kreću u blokadu fakulteta, najavili su.

Zabrinjava što nikad do sada u nijednom sistemu nijedan dekan nije studentima zatvorio vrata kao sada dekan Previšić, a rektor ne poduzima ništa, kao ni ministar Šustar.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.