DIP dozvolio civilni nadzor Apisa koji informatički prati provedbu izbora

DIP dozvolio civilni nadzor Apisa koji informatički prati provedbu izbora

DRŽAVNO izborno povjerenstvo, reagirajući na zahtjev nekoliko manjih političkih stranka i koalicija da se dopusti „civilni nadzor“, Apisa, tvrtke koja informatički prati provedbu izbora, poručilo kako mu ovlašteni promatrači mogu podnijeti zahtjev za promatranjem rada Povjerenstva, a u sklopu toga i trgovačkog društva Apis IT, te kako ta tvrtka nije zadužena za samo zbrajanje glasova.

„Ovlašteni promatrači mogu, osim izbornog dana, prisustvovati i generalnoj probi koja će se održati u petak, 9. rujna od 14 do 17 sati“, poručili su iz DIP-a, nakon što koalicije i političke stranke – Pomak, Nema prodaje, Jedina opcija, U DIP-u drže da su spomenute izjave posljedica nedovoljne upućenosti u transparentnost izbornog postupka te s tim u svezi mogućnosti kontrole pravilnosti rada izbornih tijela.

DIP: Kontrola je na nekoliko razina

Navode da se provedba izbora kontrolira na nekoliko razina: kroz proširene sastave izbornih povjerenstava, ‘stranačke’ sastave biračkih odbora, preko promatrača, kroz kontrole ustavnosti i zakonitosti provedenih izbora od strane Ustavnog suda RH.

DIP tumači i kako je tvrtka Apis zadužena za informatičku stranu izbora, a ne i za „provedbu samog zbrajanja glasova“.

Povjerenstvo detaljno objašnjava proces zbrajanja biračkih glasova, kontrole koje ga prate.
„Po zatvaranju biračkih mjesta, članovi biračkih odbora zbrajaju glasove, utvrđene rezultate glasovanja unose u zapisnike o radu biračkih odbora, a nakon toga se podaci iz zapisnika o radu biračkih odbora, pa tako i rezultati glasovanja, unose u informatički sustav.

Zapisnike o radu biračkih odbora kontroliraju gradska i općinska izborna povjerenstava prije unosa rezultata glasovanja u informatički sustav. Ta povjerenstva kontroliraju i sam unos podataka iz zapisnika o radu biračkih odbora u informatički sustav. Kontrola u informatički sustav unijetih podataka se postiže i odvojenim unosom podataka (rezultata glasovanja) u informatički sustav od strane dvije različite osobe.

Unos podataka u informatički sustav se verificira kad obje osobe u informatički sustav unesu iste podatke. Dodatno, bilježe se svi podaci o vremenu unosu, osobama koje su te podatke unijele“, navode u DIP-u.

Kontrola se može izvršiti i po provedenim izborima usporedbom izvornih zapisnika o radu izbornih tijela sa rezultatima koji su unijeti u informatički sustav i objavljeni na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

„Kako ovlašteni promatrači mogu promatrati cijeli izborni postupak, tako mogu promatrati i postupak unosa rezultata glasovanja sa biračkih mjesta u informatički sustav“, ističe DIP.

Dodaje kako se transparentnost provedbe izbora postiže i činjenicom da su po unosu rezultata glasovanja s pojedinog biračkog mjesta ti podaci objavljeni na njegovim internetskim stranicama i dostupni svim medijima.

Parlamentarne izbore, 11. rujna, mogu nadzirati promatrači političkih stranaka i koalicija, birača koji su predložili neovisnu listu, strani te promatrači nevladinih udruga.  Zahtjevi i popisi promatrača dostavljaju se izbornom povjerenstvu izborne jedinice na čijem se području izbori žele promatrati, najkasnije pet dana prije izbora.

Apis: Zapošljavanje samo natječajem

Iz Apisa su Hini izjavili  kako se u tu tvrtku zapošljava isključivo putem javno objavljenih natječaja.

“Od 1. kolovoza 2012. do danas, zaposleno je 138 novih osoba, dok ih je otišlo 128. Trenutno je zaposlen 391 radnik”, naveli su iz tvrtke.

Podsjećaju i da je APIS IT u vlasništvu države – 51 posto, i Grada Zagreba – 49 posto), da Skupštinu tvrtke čine predstavnici oba vlasnika. Nadzorni odbor čine po dva predstavnika države i Grada Zagreba te jedan predstavnik radnika. Za svaku odluku koja se donosi, potrebna su četiri glasa članova Nadzornog odbora.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.