OTVARA SE ŠOPING CENTAR ZA MILIJUNAŠE Mjesto u kojem se bogataši neće sudarati s prostim pukom

Katar
“Ovo nije trgovački centar. Naša su ciljana skupina ljudi koji ne idu u trgovačke centre. Ovamo želimo dovesti Katarke i Katarce koji sada idu u kupovinu u Pariz ili Milano”, rekao je Soufiane El Ouazzani, direktor marketinga te nove specifične lokacije koja se otvara u Dohi, glavnom gradu Katara. Ta pak lokacija nosi ime Alhazm i predstavlja najekskluzivnije mjesto za kupovinu na svijetu.

El Ouazzani ističe da ondje nema klasične ponude iz trgovačkih centara, “nema franšiznih dućana, brzinske hrane. Ovo je destinacija na kojoj je usluga prilagođena svakoj osobi pojedinačno”, dodao je. Nit vodilja samog centra je objašnjena na njihovoj web stranici: “Spektakularna društvena scena, najbolje mjesto u Dohi za vidjeti i biti viđen, Alhazm je kombinacija klasičnog europskog stila u srcu moderne Arabije”.

28.000 milijunaša

Poslovni plan je očito dobro osmišljen jer ova majušna zemlja, koja će biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine, ima jedan od najvećih BDP-a po glavi stanovnika na svijetu. Trenutačno pak broji 28.000 milijunaša čiji broj raste i kojima bi moglo biti zgodno da se ne moraju “lomatati” po svjetskim centrima već kupovinu obaviti kod kuće, a u bijelom svijetu obavljati poslove i drukčije trošiti novac. A da bi se osjećali kao da su u europskom centru mode, Milanu, pobrinuli su se arhitekti koji si su djelomično napravili repliku jednog od najpoznatijih trgovačkih centara u svijetu, upravo iz tog grada sa sjevera Italije, Gallerije Vittorio Emanuele II. Štedjelo se nije, mramor je dovezen iz Toskane kako bi sve bilo kako treba. I još bolje, bit će tu vrijednih skulptura, slika, pa čak i vrijednih originala. Tu je i kulturni centar s nizom klasičnih knjiga na engleskom i arapskom u kojima se može uživati, kažu vlasnici, “u potpunom miru”.

Cijeli će prostor biti klimatiziran tako da gostima ne bude vruće (možda jedino od cijena, ali za njih je to prava sitnica), bit će tu fontana, zelenila – sa Sicilije su dovezene 200 godina stare masline. No, kako ni med cvetjem ni pravice, tako i među bogatima postoje oni još bogatiji pa će u Alhazmu drugi kat biti samo za VIP goste, a imat će i prostor za VVIP goste (kako će među njima praviti razliku da se netko ne uvrijedi pa im okrene leđa i stavi u džep dijamantnu karticu nije pojašnjeno). Zaposlenici će pak svakome od gostiju iz te skupine morati znati ime i tako im se obraćati.

Glas se širi

Vlasnici računaju da će se glas o ovome mjestu gdje bogati mogu kupovati, a da se ne sudaraju s običnim narodom (još je Horacije rekao da mrzi i prezire prost puk) vrlo brzo proširiti svijetom pa će zainteresirani stizati iz ostalih arapskih zemalja, a onda i iz drugih dijelova svijeta.

Izvor: Jutarnji List

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.