Njemačka himna nastala od stare međimurske pjesme

Sigurno će mnogi naši čitatelji ostati iznenađeni činjenicom da je “Das Lied der Deutschland”, službena himna Republike Njemačke, koju je komponirao Joseph Haydn i koji je govorio hrvatski jezik, izvedena iz pjesme poznate u Međimurju pod nazivom “Vjutro se ja rano stanem.” Reportaže o ovoj pjesmi i povezanosti Josepha Haydna s Hrvatskom, rijetko se mogu vidjeti na njemačkoj televiziji, ali velik dio Nijemaca ipak zna za da im melodija himne potječe s prostora Hrvatske. Poslušajte ovu staru “međimursku popevku” u izvedbi “Žige i Bandista” i odmah ćete uočiti da je riječ o melodiji aktualne njemačke himne:

Joseph Haydn, želeći glazbom doprijeti do ljudi svih staleža, shvatio je da mora pored svih svojih obveza na dvoru Esterhazyjevih i kretanja u najvišim slojevima društva pronaći i vremena za običan gradišćanskohrvatski puk. Neke njihove pjesme jako su mu se svidjele te im je dao novi život, odnosno suživot s njegovim najvećim umjetničkim ostvarenjima. Hrvatske melodije utkane u opus glazbenoga velikana mogu poslužiti kao pokazatelj Haydnova prijateljevanja s gradišćanskim Hrvatima.

IZVOR: HRsvijet

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.