3Č: Čovjek Čovjeku Čovjek

3Č: Čovjek Čovjeku Čovjek

Mislim da se nama Hrvatima mora priznati jedna stvar, a to je da kad mrzimo, mrzimo zdušno, svim srcem!
Uopće nije potrebno napominjati mržnju na osnovi nacionalnosti, pa zatim na osnovi vjere, pa na osnovi spolne orijentacije.
Zatim je tu mržnja na osnovi socijalnog stanja i mržnja na osnovi uspjeha.
Jedno je biti zavidan nekome zbog uspjeha, no kad nekoga mrziš zbog njegovog uspjeha, to znači da nastojiš poduzeti radnje da taj nečiji uspjeh ili smanjiš ili omalovažiš. I nerijetko te radnje uopće nisu bezazlene.
Na žalost je današnji razvoj društva, barem u Hrvatskoj, iako vjerujem ima još takvih zemalja, zasnovan na mržnji i širenju mržnje. Primjer za to je recimo mržnja između navijača različith klubova. To nije konkurentnost ili samo lojalnost klubovima, to je mržnja. Iz koje korist vuku pojedinci.
Pa još jedan takav primjer je mržnja između glasača HDZ-a i SDP-a. Iz koje korist vuku upravo HDZ i SDP nadopunjujući se kao složna braća.
Okruženi smo mržnjom na svakom koraku, a pričamo kako bismo željeli ljepši, lakši, lagodniji, pa čak i svrsishodniji život, a ne samo rintanje. No do toga pokušavamo doći na krivi način, mržnjom.
Jer nas uče da mrzimo, kako bi ti koji šire mržnju bili još moćniji i bogatiji.
Stara uzrečica kaže: Tanka je linija između ljubavi i mržnje!
I zato se nastavak teksta odnosi na one koji tu liniju još nisu prešli, ili se žele vratiti na pravu stranu linije.

PREPORUKA:  U (ne)očekivanju Godota

U tijeku je osnivanje udruge radnog naziva 3Č – čovjek čovjeku čovjek kojoj će u centru biti čovjek, bez obzira na vjeru, spol, starost, političko opredjeljenje, socijalni status. Udruga će nastojati svojim radom u političkom svijetu ukazivati da zakoni moraju biti podređeni svakom čovjeku jednako, aktivističkim djelovanjem utjecati na nepravde i nedostatke u društvu, a humanističkim akcijama pomoći ne samo osobama slabijeg imovnog stanja, nego i pomoć u nabavci potrebnog talentiranim pojedincima, ali i ukazivati društvu na zaslužne pojedince i rezultate. Kad nam naši mladi informatičari, matematičari, kemičari itd. ostvare sjajan rezultat red je da se za to sazna, a po mogućnosti i nagradi. Zar zaista sve moraju dobiti nogometaši?
Postoji talentirano dijete, ali si ne može nabaviti potrebštine za razvijanje svog talenta? Budimo čovjek čovjeku i pomozimo mu!
Ali ne samo materijalno pomaganje, već i razvijanje svijesti o potrebi međusobnog uvažavanja i poštivanja.
Nemaju svi jednake vještine, svatko ima neku svoju specifičnost. Podijelimo to, razmijenimo to!
Ne želimo da čovjek čovjeku bude vuk, želimo da čovjek čovjeku bude čovjek!
Postati čovjek ljepše je nego postati kralj. (A. G. Matoš)
Cilj nam je dovesti društvo u stanje da naše postojanje više neće biti potrebno.
Svi vi koji ste se na bilo koji način prepoznali u drugom dijelu teksta možete se učlaniti u grupu na Facebooku 3Č – čovjek čovjeku čovjek gdje ćemo formulirati do kraja smjernice i ciljeve udruge, ili se možete prijaviti preko kontakt obrasca portala.

PREPORUKA:  A gdje je pečat?
3Č - Čovjek Čovjeku Čovjek
3Č – Čovjek Čovjeku Čovjek

Odgovori