Prve zelene novine koje nakon čitanja postaju cvijeće u Japanu

Prve zelene novine koje nakon čitanja postaju cvijeće

Prve doista zelene novine na svijetu zovu se Mainichi, a radi se o japanskom dnevnom listu koji se prodaje u 5 miliona primjeraka. Saznajte šta znači “zeleno” u pitanju novina u daljem tekstu.

Osim što su tiskane na recikliranom papiru, ove novine u sebi sadrže sjemenke iz kojih niču klice i cvijeće. Prilikom kreiranja materijala na kojima će se tiskati novine, tvornica papira koja u celuloznu kašu ubacuje sjemenke koje postaju sastavni dio papira. Čak je i tinta koja se koristi dobivena na ekološki način te nastaje iz povrća.

Korištenjem gore spomenutih metoda, svaki primjerak novina, nakon što je pročitan, može ponovno postati biljka te tako povećati razinu zelenila u kućama i gradovima. Uz istovremeno smanjenje količina otpada koji završava na deponijima.

Između ostalog, vlasnici časopisa su i na ekonomskom planu postigli zavidne rezultate. List objavljuje brojne izvještaje o biljkama i vrtlarstvu te je otkad se počeo tiskati na “zelenom” papiru stekao više od 600 hiljada eura novih prihoda. Osim toga, mnoge škole su ga odlučile usvojiti kao pozitivan primjer iz kojeg učenici mogu naučiti mnogo o važnosti čitanja te poštovanja prema prirodi.

IZVOR: Energis

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.