Austrijanci saniraju Toplice Sveti Martin

Toplice Sveti Martin

Bivši većinski vlasnik Rudolf Radiković očito se preinvestirao, akumulirani gubici toplica su 322 mil. kuna, piše Poslovni.hr

Dioničari Toplica Sveti Martin za točno mjesec održat će glavnu skupštinu na kojoj se očekuje i nekoliko odluka koje bi na kraju trebale rezultirati injekcijom novog kapitala u iznosu do 10 milijuna eura ili 75 milijuna kuna.

Tom povećanju prethodit će veliko smanjenje temeljnog kapitala koji će se doslovce desetkovati. Prijedlog je da se sa sadašnjih 248 milijuna kuna smanji na 24,8 milijuna, i to pojednostavljenim smanjenjem nominalne vrijednosti dionica (i redovnih i povlaštenih) sa 100 na 10 kuna. Uspon i razvoj sportsko-termalnog kompleksa dugo se vezao uz dugogodišnjeg većinskog vlasnika tvrtke Rudolfa Radikovića. No, u ambicijama da Sveti Martin na Muri pozicionira visoko na karti kontinentalnih turističkih destinacija s tempom investicija je očito pretjerao. Kako bilo, procjene o 60 milijuna eura investicija (od 2004.) tvrtku je dovelo u situaciju preinvestiranosti tj. prezaduženosti.

Nakon što je početkom prošle godine upravljanje toplicama Radiković prepustio slovenskom Istrabenz Turizmu s kojim su one počele poslovati u okviru Istrabenzova brenda LifeClass, već neko vrijeme Radiković i u vlasničkoj strukturi Toplica Sveti Martin drži tek nekoliko postotaka dionica. Točnije, ima 3,2 posto redovnih dionica. Uvjerljivo najveći udjel drži austrijski EBB-Epsilon Holding GmbH. tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Erste grupe. Uz 82 posto redovnih dionica, ta je Ersteova kompanija vlasnik 100 posto povlaštenih dionica izdanih prije dvije godine, pa u kapitalu ukupno participira nepunih 88 posto.  Da je svježi kapital Svetom Martinu nasušno potreban jasno pokazuje i posljednje godišnje izvješće koje će se naći pred dioničarima na skupštini.

Prema njemu, i lani je društvo zabilježilo gubitak, i to 28,7 mil. kn, a time mu se ukupno akumulirani gubitak popeo na 332 milijuna. I nakon što se iskoristi glavnina zakonskih rezervi, akumulirani minus ostat će 314 milijuna kuna. Tako se i u obrazloženju prijedloga odluke o smanjenju temeljnog kapitala ističe kako se ono predlaže “isključivo radi pokrića nepokrivenog gubitka društva ostvarenog u prethodnom razdoblju (do kraja 2015.), i to u svrhu sanacije društva”.

Usporedno sa smanjenjem kapitala, predlaže se i ukidanje povlaštenih dionica (752.298) koje će postati redovne (a kojih trenutno ima 1,73 milijuna).  Temeljni kapital će tako neposredno uoči provedbe povećanja biti sveden na 24,8 milijuna kuna i podijeljen na 2,48 milijuna dionica po 10 kuna. To znači i da bi maksimalni upis novih dionica kapitala rezultirao učetverostručenjem, na oko 100 milijuna. No, unatoč razmjerno velikom povećanju temeljnog kapitala, u vlasničkoj strukturi vjerojatno neće uslijediti bitne promjene odnosa.

Upis novih dionica, za što su predviđena dva kruga, u oba predviđa pravo sudjelovanja samo za postojeće dioničare, a među njima izrazito dominira EBB-Epsilon. Tako se zasad čini izglednijim da bi kombinacija smanjenja pa povećanja kapitala na kraju mogla rezultirati samo dodatnim učvršćivanjem vlasničke pozicije austrijske tvrtke iz sastava Erste grupe. Barem do trenutka kad procijeni da je dobar trenutak da se Toplice Sveti Martin prepuste nekom investitoru iz branše.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.