Vladu jednostavno treba srušiti: zaustavljena reforma školstva

U najvećoj sramoti ove vlasti dosad, odstupili voditelji reforme školstva

Katolibanizacija Hrvatske

TOČNO u podne ekspertna skupina za kurikularnu reformu na čelu s Borisom Jokićem održala je brzinsku press konferenciju. U desetak minuta Jokić je objasnio kako s kurikularnom reformom ni on ni njegovi suradnici ne mogu nastaviti, za što su krivi politički pritisci pojedinih zastupnika Hrvatskog sabora te nekih političkih stranaka, poglavito HRAST-a.

Ministar Predrag Šustar Borisu Jokiću je poručio samo – “sretno”.

Tijek konferencije:

12:19 “Ova zemlja može bolje. Živjelo obrazovanje i Hrvatska, zemlja svih građana”, zaključio je Jokić.

12:18 “Radi se o određenim zastupnicima u Saboru i pojedinim strankama kojima ove promjene ne odgovaraju. Mnogima smeta što su neke od njih iznjedrili djelatnici škole. To kao takvo izaziva određene otpore, a po nama je najveća vrijednost ove reforme. HRAST je jedna od tih političkih opcija”, rekao je Jokić.

12:17 Društvo treba odrasti toliko da može podnijeti da struka neke stvari obavlja bez utjecaja politike”, kazao je Jokić.

12:13 Jokić je kazao i kako od vlasti nije dobio odgovor na pitanja koja su postavili – kad kreće reforma, hoće li uopće krenuti. Ministar Šustar nije mu odgovorio, već mu je samo poželio sreću.

12:12 “Ni s jednim Vladom nije lako raditi. Svaka vlast se opire takvim stvarima, ali jasno je da bi svaka vlast trebala dozvoliti struci da napravi što treba”, rekao je Jokić te dodao da je odluka konačna.

“Nemamo profesionalni autoritet to nastaviti na ovakav način i iskreno se nadam da će Hrvatska smoći snage da nastavi taj proces.”

12:10 “Marginalne političke strukture imaju utjecaj na budućnost ove zemlje. Svaki učenik koji ovo gleda treba naučiti dobar ishod iz onoga što građanstvo jest – treba se staviti iznad politikantskih ciljeva, poštivajući odgovornost i prije svega integritet. Mi više nemamo moralnu odgovornost voditi ovo kada dobivamo samo deklarativnu, a ne stvarnu podršku”, kaže Jokić.

Na kraju je kazao kako ljudi moraju biti ispred politike te je ispraćen dugim i glasnim aplauzom.

12:08 U ovom procesu prepoznali smo da su učitelji i škole potencijal ove zemlje, nada boljeg, sretnijeg i bogatijeg društva. Oni su često na margini društva, od strane utjecaja i moći, često ponižavani. Ovaj proces je pokazao da taj dio društva može iznjedriti promjene.

Mi nemamo dojam da postoji podrška i povjerenje u nas kao skupinu. Spremni smo uvije bili na dijalog, htjeli i bili spremni na proširenje same skupine. No, ne možemo i nikada nećemo pristati na politički utjecaj,bio on s lijeva, s desna ili s centra. Ako politika diktira reformom obrazovanja, od toga dugoročno neće biti ništa.

Ovime zahtjevamo razrješenje s mjesta voditelja i stručne skupine od ministra Šustara. Nadamo se da će ovo društvo naći snage i nastaviti proces, a mi smo spremni pomoći.

12:05 Naša vizija je bila sljedeća: sustav treba biti takav da daje podršku svih mladim osobama da nakon 12 godina budu sposobni za nastavak obrazovanja, cjeloživotno učenje te rad.

Poduzetnost ovom društvu najviše nedostaje. Želim istaknuti 437 poduzetnika koji su se aktivirali i preuzeli razuman rizik.

12:02 “U ime svih sedam nas, htjeli bi zahvaliti svim članovima skupine, svim djelatnicima MZOS-a, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovajne odraslih Nacionalnog centra za vajnsko vrednovanje, koji su ovih 6 mjeseci radili s nama, suradnicima, lektorima, grafičarima, Sindikatu hrvatskih učitelja, sindikatu Preporod, HUP-u, HGK-u… na aktivnoj sudjelovanju u ovih šest mjeseci”, počeo je Jokić, koji je zahvalio i nekoliko bivših ministara.

Podsjetimo, ultimatum koji je ministarstvu postavio voditelj ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme Boris Jokić direktno je izazvan zaključcima saborskog Odbora za znanost koji je tražio da se usred procesa u stručnu skupinu ubaci još deset članova.

Naime, voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme najavio je da su članovi skupine spremni odstupiti ako ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar do srijede 25. svibnja ne odbaci zaključke saborskog odbora za znanost, među kojima je i onaj da je skupinu potrebno proširiti s desetoro novih članova s različitih područja.

“Zaključci pokazuju potpuno nepoznavanje procesa cjelovite kurikularne reforme“, rekao je Jokić na konferenciji za novinare utvrdivši da je riječ o političkom pritisku jer je odbor donio zaključke koji su “u potpunosti u suprotnosti s odlukama Vlade i resornog ministra“ koji su dali potporu načinu provedbe kurikularne reforme.

kurikulum

I pitanje: kada je zadnji put neki hrvatski premijer, predsjednik ili saborski zastupnik dobio takav aplauz novinara kao danas Jokić?

IZVOR: Index i Telegram

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.