RTL anketa: SDP potukao konkurenciju u III. izbornoj jedinici, MOST jedva prelazi prag

Čini se da prijevremeni izbori ne odgovaraju MOST-u, ali kako njihovi birači više idu SDP-u, na birališta se ne žuri ni HDZ-u

III izborna jedinica
Točno pola godine nakon izbora donosimo ekskluzivnu RTL anketu koju je Promocija plus provela za RTL i Jutarnji list. U prvom i najvećem istraživanju po izbornim jedinicima bez poznatog datuma izbora, do 9. lipnja ćemo doznati kakav bi raspored snaga bio u Hrvatskom saboru da su danas izbori.

Nakon slavonske, IV. izborne jedinice, danas smo doznali rezultate iz III. izborne jedinice, dakle na području: Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije.

I na sjeveru Hrvatske izuzetno visok udio ispitanika želi nove izbore! Na birališta želi čak 63,4 posto, manje od 15 posto tome se protivi, a gotovo 22 posto je neodlučno.

Više od polovice na birališta žele – što prije. Opcije su i rujan, kasna jesen, a samo 4 posto spremno je čekati do iduće godine.

A da su sada izbori: evo kako bi prošle stranke! Na sjeveru Hrvatske uvjerljivu pobjedu odnosi SDP sa 32,5 posto, slijedi HDZ, ali s gotovo dvostruko manjom potporom.

HNS, tradicionalno jak u ovoj jedinici ima deset posto, no u stopu ga prati Živi zid koji i ovdje ozbiljno upada igru. MOST jedva prelazi prag, a podsjetimo da je ovdje prije šest mjeseci za njih glasovalo gotovo 8 posto birača.

U mandatima to izgleda ovako: SDP 7, HDZ 3, HNS-u 2, a Živom zidu i MOST-u po jedan mandat.

Blizu praga su i Reformisti, ali Radimir Čačić ne bi ušao u Sabor, baš kao ni laburisti. I zanimljivo da HRAST, koalicijski partner Domoljubne koalicije ne osvaja ni jedan posto, a znamo da je Vladislav Ilčić na temelju ove izborne jedinice postao zastupnik.

Još 12 posto ispitanika je neodlučno, no ukupni dojam i ovdje je da su velike stranke pokupile mandate svojih manjih partnera.

Političke karte sada bi se dosta drugačije posložile u odnosu na prošle izbore. SDP dobiva 7 mandata, dakle – 3 više. HDZ ostaje na istom, ali gube mandat HRAST-a s kojim su u koaliciji. HNS, koji je sa sada nepostojećom koalicijom Hrvatska raste izašao na izbore umjesto 3, ima 2 mandata. Živi zid ima siguran mandat, pa bi i Vladimira Palfi, zaručnica stranačkog čelnika Ivana Vilibora Sinčića po ovome ušla u Sabor. MOST-ov Robert Podolnjak, potpredsjednik Sabora, ponovno bi osvojio mandat, ali sa značajno manjom potporom. Mandat gube laburisti, partneri SDP-a, baš kao i reformisti Radimira Čačića, no on pleše oko praga, ima čak i granični dobitnički mandat.

Kad govorimo o biračima MOST-a, samo bi polovica ponovno za njih glasala, gotovo 11 posto prešlo je Živom zidu, SDP-u 6,5, a dio i HDZ-u, ali gotovo 25 posto još nije sigurno ili čak ne bi izašli na izbore.

IZVOR: Vijesti RTL

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.