Peticija koja se masovno potpisuje: podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi

ONLINE peticija pokrenuta u srijedu, nakon što su čelnici stručne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme zbog političkih pritisaka dali neopozive ostavke, prikupila je više od 23 tisuće potpisa, a možete je potpisati NA OVOM LINKU!

“Osjećamo se dužnima reagirati na ležernost kojom je Saborski odbor za znanost i obrazovanje ugrozio napore najboljih i najvrijednijih hrvatskih stručnjaka za obrazovanje. Ovom peticijom izražavamo bezrezrevnu podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi i Ekspertnoj radnoj skupini okupljenoj oko dr. sc. Borisa Jokića.

Zabrinjava nas prijedlog imenovanja dodatnih članova Ekspertne radne skupine mimo javnog natječaja, koji je bio obvezan za sve članove radnih tijela unutar Cjelokupne kurikularne reforme, uključujući i Ekspertnu radnu skupinu. Uz to, smatramo problematičnim prijedlog da se nadležnost Ekspertne radne skupine proširi i na nadležnost ocjenjivanja pojedinih kurikularnih dokumenata. Izmjena te odredbe, kao i uključivanje dodatnih članova dovodi do stvaranja ‘nadtijela’, koje bi imalo isključivu nadležnost odlučivanja o rezultatima stručne i javne rasprave. Po našem mišljenju to nije ništa drugo, nego omogućavanje cenzure, koju u svakom društvenom djelovanju treba izbjeći, a napose u obrazovanju i znanosti, kao temeljima budućnosti našeg društva.

Nekorektno je što su ovakvi pritisci na Ekspertnu radnu skupinu došli nakon što je većina posla bila obavljena i što sad, kad je prijedlog kurikuluma trebao postati stvarnost, Ekspertna radna skupina stoji pred zidom i ne može nastaviti sa svojim radom te je primorana zatražiti razrješenje.Pozivamo hrvatsku akademsku zajednicu i građane da svojim potpisom podrže napore ekspertne radne skupine i Cjelovite kurikularne reforme”, stoji u tekstu Peticije koji potpisuju Ivana Ćosić, Ivana Seko, Tanja Slišković i Ana Ljubojević kao članice hrvatske akademske zajednice.

Uz znak potpore voditelju stručne skupine Borisu Jokiću i njegovom timu na Facebooku je i osnovana stranica “Podrška Jokiću i kurikularnoj reformi”, koju je dosad ‘lajkalo’ više od sedam tisuća ljudi, a kao i kod peticije, taj broj iz sata u sat raste, trenutno preko 24000 potpisa.

Spremaju se i prosvjedi širom Hrvatske.

peticija

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.