Mostu za rušenje Karamarka treba pet ruku, a četiri su već sigurne…

Karamarko

Situacija oko prvog potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, čini se, sve se više komplicira, piše Jutarnji list. Pridonijele su tome i informacije koje su iz te stranke došle samo četiri dana prije održavanja Sabora HDZ-a u Lisinskom. Neki HDZ-ovci, naime, kažu kako situaciju doživljavaju dramatičnom.

Bitka za opstanak

  • Sumnjam da Karamarko može politički preživjeti ovu aferu. Od jučer su se pojavile informacije kako postoje četiri mostovca koji će,  prilikom izglasavanja nepovjerenja Karamarku u Saboru, biti protiv njega, a spominje se da je dogovoren i peti – kazao je izvor iz te stranke, dodajući kako zadnjih dana više nitko ne spominje nikakva preslagivanja. Podsjetimo kako je za izglasavanje nepovjerenja potrebno 76 ruku, te da se već neko vrijeme spominje kako će biti ključno pet mostovaca. Upućeni navode, da će, ukoliko se Karamarku izglasa nepovjerenje, doći do potresa i u Vladi i u stranci.

  • U tom slučaju slijede novi izbori. Ne vjerujem da bi u obzir došla mogućnost da na to mjesto prvog potpredsjednika dođe netko drugi iz HDZ-a – smatra naš izvor. No, ističe kako se šef HDZ-a neće predati tako lako.

Dio članova vrha HDZ-a, blizak Karamarku, međutim, tvrdi da nema nikakve drame.

  • Do izglasavanja ima još nekoliko tjedana i kroz to vrijeme može se štošta dogoditi. Pa, svaki dan je neka nova situacija – tvrdi dio vrha HDZ-a. Da se situacija ipak ozbiljno zahuktava može se zaključiti i iz intervjua koji je Globusu dao Mostov Miro Bulj. Na pitanje – koliko će odluka Povjerenstva za sukob interesa utjecati na njegov stav oko Karamarka, Bulj je odgovorio kako nije rekao da “osobno čeka odluku Povjerenstva”.

Bulj: Ja sam za opoziv

  • Znam kako ću glasati bez grižnje savjesti. Vlada ne ovisi ni o Karamarku ni o Boži Petrovu, kao što ni Sabor ne ovisi o meni, a s nacionalnim interesima nema pogađanja, oni moraju biti ispred svega. Ponosan sam ako sam uspio zaustaviti poslove koji podsjećaju na Sanaderovo doba – kazao je Bulj u intervjuu, te dodao da je on jasan i glasan.

  • Po meni gospodin Karamarko ne može više biti potpredsjednik Vlade – ustvrdio je Bulj koji je s čelnikom Mosta Božom Petrovom prvi pokrenuo priču oko konzultanta MOL-a i Karamarkovog prijatelja Josipa Petrovića. Sam Petrov u ponedjeljak novinarima nije želio reći kako će se mostovci očitovati prilikom glasovanja o nepovjerenju Karamarku.

Brkićev odgovor

  • To je prvenstveno problem i prvi koji bi se trebao očitovati je HDZ, nakon toga Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa – rekao je Petrov i pozvao HDZ da službeno kaže – je li to za njih problem ili nije. Isti dan odgovorio mu je HDZ-ov glavni tajnik i budući zamjenik Milijan Brkić.

  • Povjerenstvo za sukob interesa donijet će svoju odluku i vjerujemo da će biti onakva kakva jedino može biti, a to je pravična i pravedna. Nakon toga ćemo dati izjavu – uzvratio je Brkić. SDP-ov prijedlog izglasavanja nepovjerenja Karamarku na dnevnom redu Sabora trebalo bi se naći najkasnije do 18. lipnja, a još nije poznato kada će odluku donijeti Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa koje je odlučuje je li Tomislav Karamarko u sukobu interesa zbog poslova njegove supruge Ane s konzultantom mađarskog MOL-a Josipom Petrovićem.

A hoće li Karamarko opstati ili ne, najviše ovisi o zastupnicima Mosta. Naime, potrebno je 76 ruku da se izglasa nepovjerenje Karamarku. Uz SDP, pretpostavlja se da bi tu još mogla biti tri IDS-ovca, dva zastupnika SDSS-a, dva iz HRID-a i HDSSB-a, te zastupnici Stipe Petrina, Radimir Čačić, Šandor Juhas, Veljko Kajtazi i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. U tom slučaju nedostaje pet mostovaca, a osim Mira Bulja, za sada je poznato da prvog potpredsjednika Vlade neće podržati ni Maro Kristić. Neki pretpostavljaju da bi im se mogao pridružiti i Ivan Kovačić, a tko bi mogla biti preostala dva, za sada se samo nagađa, piše Jutarnji list.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.