Mališani s Downovim sindromom sportom ruše predrasude

Projekt Čigrin let

Više od 650 mališana okupilo se na najvećem te-kvon-do natjecanju u regiji. U subotu je, naime, u Domu sportova održan 7. Čigra Limač Kup i 4. Čigra Open, no ovaj se ipak malo razlikovao od dosadašnjih. Na njemu je po prvi puta sudjelovalo i 20-ak djece s Downovim sindromom. Kada su se pojavili na parketu, dvoranom se prolomio pljesak i povici podrške, a na revijalnim su borbama s drugim sportašima pokazali što znači srušiti stereotipe.

Roditelji oduševljeni

Idejni začetnik ovog jedinstvenog projekta je liječnik Danijel Bursać koji je u suradnji s te-kvon-do klubom Čigra prije pet mjeseci pokrenuo “Čigrin let”. Radi se o posebnom programu vježbi koje su prilagođene djeci s posebnim potrebama i motoričkim smetnjama. Za sada su u njega uključeni samo mališani s Downovim sindromom, no planira se i širenje projekta.

– Često sam imao prilike raditi s djecom s posebnim potrebama te sam odlučio osmisliti program koji će biti prilagođen upravo njima, a ne da se oni moraju prilagođavati programu – objasnio je Danijel Bursać te istaknuo kako je te-kvon-do odličan sport za razvoj motoričkih sposobnosti te je upravo zato najbolji odabir. Ipak, osim same vježbe za djecu, dr. Bursać ističe kako je dodatna vrijednost programa i senzibiliziranje javnosti.

– Djeci s posebnim potrebama također treba dati priliku da se uključe u razne aktivnosti, a glavni je problem s kojim se susreću neznanje okoline. Mi smo ovim projektom uspjeli potaknuti ljude na razmišljanje u o mogućnostima koje imaju djeca s Downom – objasnio je liječnik koji je i sam ugodno iznenađen s rezultatima projekta. U početku je, kako kaže, postojao strah kako će djeca prihvatiti projekt, no rezultati su i više nego impresivni što se moglo vidjeti i na današnjem turniru. Slažu s s time i roditelji djece čija su djeca sudjelovala u projektu.

– Kada sam uključila kćer u projekt nadala sam se da će se zabaviti, no iznenadilo me i koliko je puno vježbi naučila – rekla je Marijana Čop, majka 7-godišnje Lucije. Osim što su mališani zadivili svoje roditelje, svojim su vještinama impresionirali i publiku. A među uzvanicima su bili i Anto Nobilo, predsjednik te-kvon-do saveza te Miroslav Ćiro Blažević koji je zaključio kako se u okruženje mladih sportaša i sam pomladio.

Nove sprave za vježbanje

Kako bi ovaj uspješan projekt još više napredovao, odlučio ga je podržati i Večernji list koji će u suradnji s HEP-om opremiti dvoranu za trening Čigrina leta adekvatnim spravama da djeca više ne bi morala vježbati na onim improviziranim, napravljenima od cijevi za vodu.

– Projekti koji podupiru razvoj i obrazovanje djece jako su nam važni te ćemo se truditi i dalje ih podržavati – poručila je Vlatka Kamenić Jagodić iz HEP-a. A koliko je projekt važan za djecu s Downovim sindromom potvrdio je Zlatko Leutar, otac petogodišnjeg Gabrijela.

– Iako moj sin još ne govori, zna što znači riječ te-kvon-do te se uvijek razveseli kad čuje da ide na trening. Toliko mu projekt znači – rekao je Zlatko Leutar.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.