PRVI PARLAMENT NA SVIJETU KOJI U POTPUNOSTI RADI NA ENERGIJU SUNCA

PRVI PARLAMENT NA SVIJETU KOJI U POTPUNOSTI RADI NA ENERGIJU SUNCA

Pakistanski parlament smješten u Islamabadu, poznat kao Majlis-e-Shoora, prvi je na svijetu počeo svu energiju potrebnu za rad crpiti iz Sunca, prenosi Independent.

Projekt je prvi puta najavljen 2014., a financirala ga je kineska vlada kao čin prijateljstva između te dvije države. Cijena elektrane na solarnu energiju koja snagom snabdijeva pakistansku vladu koštala je otprilike 36,5 milijuna funti (približno 360 milijuna kuna). Kineski je predsjednik prilikom prošlogodišnje posjete Pakistanu pogon stavio u funkciju.

Sada završena, elektrana na solarnu energiju proizvodi 80 megawatta struje, od kojih 62 koristi parlament, a ostatak ide nacionalnoj mreži, prenose pakistanske novine Dawn.

Članovi parlamenta su se u zgradi otkad je svoju struju počela dobivati putem Sunca prvi puta sastali 12. veljače, s tim da će premijer Nawaz Sharif formalno program u pogon pustiti tek krajem mjeseca.

Posebni tajnik u parlamentu Munawar Abbas Shah prethodno je izjavio da je ovo prvi projekt takve vrste u javnoj zgradi u Pakistani te da će se u budućnosti još javnih zgrada prebaciti na solarnu energiju kako bi prevladali energetsku krizu.

Prelazak na solarnu energije trebao bi rezultirati uštedom od blizu 700 tisuća funti na godinu (nešto manje od 7 milijuna kuna).

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.