Poruka tzv. konobarima – “guliteljima smjena”

Nedavno sam se na Facebooku učlanio u jednu grupu koja je vezana uz moje konobarsko zanimanje. Privuklo me par objava sa crticama iz svakodnevnih događanja u konobarskom životu.
No ubrzo mi je počelo bosti oči nešto drugo – opetovane objave

Koliko nas guli jutarnju šihtu?
-like podrške svima nama!

Koliko nas guli popodnevnu šihtu?
-like podrške svima nama!

I danas sam odgovorio na takvu objavu!
Svima onima koji gule konobarske smjene poručio sam neka nađu drugi posao i prestanu srozavati posao konobara na nivo otirača za noge.
Ti koji gule nemaju pojma što znači biti pravi, dobar konobar i koliko je to zahtjevno, ali i lijepo zanimanje,
gdje susrećeš različite ljude, s različitim načinima komunikacije.
Naravno da i ja imam ponekog gosta koji mi baš ne odgovara, ali to je zaista zanemarivo prema broju onih koje ti je zadovoljstvo posluživati.

Rekao sam već i ranije, svakog onog mulca koji nigdje ne može naći posao, pa se zaposli kao konobar, eventualno nauči kuhati kavu i obrati mi se sa “kolega” najrađe bi lansirao na Mars.
Konobariti ne znači primiti narudžbu, odnijeti naručeno i naplatiti. Ne!
Konobar treba znati komunicirati s gostom, preporučiti, objasniti, sugerirati, i istovremeni biti i turistički vodič za svoj kraj, preporučiti gostu neka događanja, što posjetiti, na što obratiti pažnju, kuda izaći, ili jednostavno pročavrljati da se gost osjeća opušteno i zadovoljno. Posljedica toga je, a to ne smije biti glavni cilj, dobra napojnica!
Radio sam u objektima od obične krčme do elitnih restorana, znam i da ima poslodavaca koje iskorištavaju, ne plaćaju, čak zlostavljaju, no na takvom poslu se ne ostaje i ima institucija koje su zadužene za takve poslodavce.
A i vi poslodavci shvatite, nije važno samo popuniti osoblje, jer loše osoblje tjera goste. Platite adekvatno pravog konobara, i vi ćete imati koristi!

A svi vi koji jeste ono što konobar mora biti, nastavimo raditi naš konobarski posao sa zadovoljstvom i osmijehom na licu!

Osmijeh na licu konobara

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.