Mateo Holjevac (12) iz Duge Rese osvojio je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u judu za osobe s Downovim sindromom

Mateo Holjevac

Mateo Holjevac (12) iz Duge Rese osvojio je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u judu za osobe s Downovim sindromom u St. Peterburgu u Rusiji.

Premostivši ograničenja, Mateo Holjevac pokazao je kako djeca s invaliditetom mogu napredovati i ostvarivati vrhunske rezultate.

Hrabri Mateo, istinski zaljubljenik u judo, prvi je sudionik i predstavnik Hrvatske na međunarodnom natjecanju djece s Downovim sindromom.

Iako je Mateo priželjkivao osvajanje zlatne, ni osvojena brončana medalja nije mu umanjila sreću i veselje.

– Mislim da u ovom trenutku nema sretnijeg djeteta u svijetu od Matea. Izuzetno smo ponosni na njega. Ovo je velika stvar za njega, ali i za klub i za Hrvatsku, jer je on prvo dijete s Downovim sindromom koje je na međunarodnom natjecanju predstavljalo našu zemlju. Ovim putem bih zahvalio svim donatorima koji su nam pomogli da prikupimo novac kako bi Mateo uopće mogao otputovati i sudjelovati na natjecanju u Rusiji – rekao je Davor Vrbanić, predsjednik Judo kluba Duga Resa, dodajući kako su izuzetno ponosni na Mateove postignute rezultate te vjeruju da će Mateo biti poticaj djeci poput njega da se bave sportom.

Na Special Olympics Russia u St. Peterburgu Mateo je osvojio 3. mjesto u konkurenciji dječaka u dobi od 12 do 16 godina, do 38 kilograma težine.

– Djeca i odrasli s invaliditetom isto zaslužuju priliku u životu, tako naravno zaslužuju priliku da se okušaju i u sportu. Mateo je dijete s Downovim sindromom koji je u prve sportske korake krenuo u judu prije tri godine. Bila je to žestoka borba, a na današnji dan mogu reći da prelazi u profesionalca sportaša koji će ostaviti trag u hrvatskom sportu i u sportu osoba s invaliditetom – rekao je Mateov trener Ivan Bućan.

Zbog velikog truda udruga Ponos Hrvatske Mateu je iznimno dodijelila priznanje kojim odajemo počast njegovoj volji i upornosti.

Svi dobitnici svoja će priznanja preuzeti u četvrtak u zagrebačkom Hypo centru, a kamere Hrvatske televizije će popratiti događaj. Snimku dodjele pogledajte 2. veljače u 20 sati na 4. programu HTV-a.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.