Kim Jong Un pozvao na pomirenje i ujedinjenje dviju Koreja

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong Un u novogodišnjem govoru pozvao na pomirenje i ujedinjenje dvaju Koreja: “Želimo mir i solidarnost” – političke stranke Južne Koreje pohvalile zaokret u retorici

Kim Jong Un

Predsjednik Sjeverne Koreje, Kim Jong Un, održao je novogodišnji govor u kojem je izostala dosadašnja žestoka ratoborna retorika. Nije bilo ni spominjanja nuklearnog oružja već je fokus stavljen na mogućnost poboljšavanja odnosa, pomirenja, pa i eventualnog ponovnog ujedinjenja dvaju Koreja.

Glasnogovornik južnokorejske vladajuće stranke Saenuri pozdravio je Kimov govor te ga nazvao “bitnim”. Glavna opozicijska stranka Minjoo također je pozdravila inicijativu.

“Aktivno ćemo ustrajati na dijalogu i unapređenju odnosa između Sjeverne i Južne Koreje”, istaknuo je Kim u 29-minutnom govoru. “Razgovarat ćemo o svim pitanjima, uključujući i pitanje ujedinjenja, sa svima koji uistinu žele pomirenje, ujedinjenje, solidarnost i mir”, istaknuo je.

IZVOR: Advance.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.