Inicijalni sastanak buduće političke stranke osoba s invaliditetom

Stranka osoba s invaliditetom

U Zagrebu je 26. siječnja održan sastanak Inicijativne skupine s ciljem osnivanja stranke osoba s invaliditetom. Inicijatori već pripremaju program koji će biti integracijski te omogućiti svakom pojedincu, bez obzira na njegove izazove, integraciju u širu društvenu zajednicu sukladno talentima i sposobnostima.

Izgradnja zajednice prilagođene svakom pojedincu, uklanjanje svih vrsta ograničenja, omogućavanje razvoja talenata, integracija u procesima zapošljavanja, te uživanje u staroj životnoj dobi je put koji će biti osnova nastojanja stranke koja se zalaže za ravnopravan status najugroženije skupine građana.

“Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju žele preobraziti vlastiti život. Oni jednostavno žele da njihova građanska i ljudska prava budu priznata i realizirana”, naglašavaju iz Inicijativne skupine.

Ciljevi buduće stranke:

Dostupnost zajednice – prilagodba okoliša uključujući i javni prijevoz, parkove, zgrade, stanove, digitalne informacijske i komunikacijske tehnologije, društveni život uključujući socijalne, sportske, rekreacijske i kulturne sadržaje.

Prava – osigurati zakonsku zaštitu kao što su anti-diskriminacijske mjere, mehanizmi pritužbi i žalbi, zagovaranja, izbori te ih potkrijepiti sankcijama.

Ekonomska sigurnost – osigurati prilagođena radna mjesta i prostore, financijsku neovisnost, realnu ekonomsku sigurnost za one koji nisu u mogućnosti biti radno aktivni, omogućiti prilagođeno mjesto stanovnja pod određenim uvjetima.

Osobni i društveni život – omogućiti uključenost i sudjelovanje u zajednici, osigurati socijalne usluge za što veću samostalnost i pokretljivost osoba s invaliditetom.

Učenje – osigurati mogućnost obrazovanja u svim životnim stadijima, od obrazovanja do zapošljavanja, ali i kroz mogućnost cjeloživotnog učenja.

Zdravlje – osigurati zdravstvene usluge u svim područjima i svim razinama, sustav zdravstva prilagoditi osobama s invaliditetom, putem blagostanja i i uživanja u životu omogućiti osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju korištenje zdravstvenih usluga sukladno realnim potrebama, a ne po birokratskim zakonskim okvirima.

Ključni dionici su osobe s invaliditetom – djeca s teškoćama u razvoju, obitelji osoba s invaliditetom, udruge osoba s invaliditetom, lokalna, regionalna i nacionalna vlast te ostale strukture zajednice.

Stranka će okupljati osobe s invaliditetom, skrbnike djece s teškoćama u razvoju, njihove roditelje i rodbinu, sve prijatelje , kao i sve osobe koje zagovaraju zajednicu jednakih mogućnosti bazirajući svoj rad na načelu jednakosti.

Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u stranku koja se neće boriti za fotelje, već za osobe s invaliditetom i druge ugrožene društvene skupine. Zainteresirani se mogu javiti na mail damir.fatusic@gmail.com.

Božica Ravlić

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.