I autističan dječak se smije oglasiti?

Broadway

Velika kazališna uspješnica na Broadwayu Kralj i ja, bila je prekinuta glasanjem dječaka koji je autističan. U trenutku kada je u publici bila potrebna tišina, dječak je bio nemiran, što je uzrujalo dio publike. Majka ga nije uspjela smiriti pa je napustila kazalište. Reagirao je glavni glumac.
“Tužan sam i razočaran”, napisao je Kelvin Moon Loh u svojem javnom obraćanju publici na Facebooku.

“Mislite li kako ću napasti tu majku jer je dovela autistično dijete na predstavu, varate se. Umjesto toga, postavljam pitanje: Kada smo to mi, izvođači i publika, postali toliko zaokupljeni vlastitim iskustvima da smo izgubili sućut za druge?”, napisao je Kelvin.

“Kazalište je uvijek za mene bilo mjesto okupljanja i istraživanja ljudske prirode. Danas se nešto vrlo stvarno događalo među publikom i, da, poremetilo je čaroliju koja se događala na pozornici. Međutim, svrha kazališta nije puka zabava, već povezivanje ljudi i podizanje kvalitete naših života”, pojasnio je svoje viđenje incidenta umjetnik.

“Pa što ako se dogodilo da se u trenutku napete scene začuo dječji glas? Zvučalo je strašno, ali isto se dogodilo i tjedan dana ranije. Samo, tada je u prvim redovima vrištalo zdravo dijete i to je svima bilo sasvim normalno. U čemu je razlika?”, postavio je retoričko pitanje glumac.
“Njegov je glas parao kazalište. Publika se pobunila protiv majke i djeteta. Čuo sam kako govore: Zašto bi netko doveo takvo dijete u kazalište? To je, jednostavno, pogrešno. Jako pogrešno”, poručuje Kelvin.

“Ono što ostali nisu vidjeli je majku koja je očajnički pokušavala stišati sina, koji je baš iz prkosa publici još više vikao. Poželio sam im svima reći: Opustite se! Stanite! Zar ne vidite da se ona trudi. Doista se trudi!”, opisao je trenutak koji ga je uzrujao.
“Dovesti sina na predstavu bio je njezin čin hrabrosti. Možda u njihovim životima postoje dani kada je on potpuno miran i ovakvi su izleti mogući. Možda je poželjela imati normalan život, makar na jedan dan i izaći iz izolacije u kojoj je, zbog autizma djeteta? Platila je ulaznicu pošteno kao i svi drugi. Njezina je želja bila uživati u predstavi, a onda je gledala kako se sve to pretvara u najgoru noćnu moru”, suosjećajan je Kelvin.

“Opereta Kralj i ja na Broadwayu namijenjena je obitelji. Stojim pri toj tvrdnji. To znači kako bi ona morala biti dostupna svim članovima obitelji, bez obzira na posebne potrebe pojedinih članova. Kazalište bi trebalo biti mjestom inkluzije”, rekao je glumac Kelvin Moon Loh i dodao kako će glumiti i besplatno, ako treba, za sve one kojima je jedan autističan dječak “pokvario” večer.

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.